BESSY
Den första taxen kom in i vårt liv så tidigt som 1968.
Meningen var då att den skulle vara en ren sällskapshund, vilket den också blev. Taxen fick namnet Bessy. Varför kan jag så här långt efteråt inte komma ihåg.
Hon kom att bli en riktigt gott sällskap för mig då jag sprang i skogen. Hon kunde vara lös och brydde sig inte om att jaga vilket i och för sig var bra.
Åren gick och hon blev äldre med lusten att springa fanns kvar. Då hon blev 12 år bestämde vi oss för att skaffa en ny hund, för vi visste inte när tiden var ute för Bessy.

MILLY
Milly kom då till oss. Hennes registrerade namn var egentligen Kjesäters Milly.
Hon var kanske inte vacker i en domares ögon, då hennes päls var för mjuk, men vad gjorde det? Hon var, som sin föregångare Bessy, den mest barnkära hund man kunde tänka sig. Tanken dök i alla fall upp att ta en kull valpar på henne. En tänkbar kavaljer utsågs och parning skedde. Det blev 4 st små krabater, 2 st tikar och lika många hanar.
Nu var gamla Bessy 16 år, så hon fick sluta sina dagar samtidigt som valpkullen besiktigades.
Milly blev även hon rätt gammal, 14 år.

 

NELLY
Vi behöll en av Millys tikvalpar då Bessy fick sluta sina dagar, som sagts ovan. Nelly var till färgen vad gäller strävhårstaxar något avvikande. Hon var röd, en färg som är godkänd men kanske ovanlig i domarnas ögon.
Med Nelly började också vi att bli intresserade av utställningar, må vara till en början i mindre skala. Hon lyckades erhålla ett antal första pris med nådde inte riktigt ända fram d v s få cert.
Med Nelly började vår verkliga kennelverksamhet. Nelly fick 7 st valpar i sin första kull. Några fick behålla sin mors röda färg medan andra blev viltfärgade. Kontakten med valpköparna har varit i stort sett obefintlig.
Nu var det bara att fortsätta på den inslagna vägen. Ny kull med ny hanhund, jaktligt välmeriterad.
Tyvärr blev denna kull inte helt perfekt. Pigmentet räckte inte riktigt till för att ge nosen en vacker svart färg. 6 st blev det och av dessa blev någon riktigt bra jakthund både vad avsåg rådjur och hare.
En tredje kull planerades och denna gång med en av landets bästa täckhundar. Denna gång skulle det visa sig att valet av täckhund var det rätta. Nelly fick 5 st välskapta valpar, 3 hanar och 2 tikar.
Utställningsmässigt var tikarna helt perfekta. Tyvärr fick inte den ena av dem vara kvar i livet någon längre tid. Den andra var fortfarande med i leken och erhöll ett ck på utställning så sent som i 12årsåldern.
Avsikten var nu att Nelly skulle ånyo ha en kull, men av detta blev intet då hon i dräktighetens slutskede drabbades av akut leukemi och avled 1 vecka före beräknad valpning, endast 6 år gammal.

 

CITA
En av de tikvalpar som Nelly fick i sin sista kull behöll vi för egen del. Hon skulle komma att (som det senare skulle visa sig) bli en mycket bra hund, både som jakt- och utställningshund.
För att behålla dessa goda egenskaper försökte vi få en bra täckhund även till Cita. Ett svårt val, men efter mycket sökande fann vi en som vi tyckte lämplig hund. Tyvärr har kontakten med valpköparna varit obefintlig varför uppgifterna här är knapphändiga. Utställningsmässigt har i varje fall någon av dem gått bra.
Så var det då tid att börja planera för Citas nästa kull. Som alltid problem med täckhund. Då kom hjälp i form av dåvarande innehavaren av Mariebergs kennel. Den som lyder råd är vis, sägs det ju.
Vad vi vet artade sig dessa valpar bra. En har blivit SUCH och SVCH därtill kan läggas en drev-etta.
Fortfarande vid 13 års ålder var Cita verkligen pigg för sin ålder och deltog på utställningar med mycket goda placeringar. Hon har erövrat ett antal Ck, då hon tyvärr inte har haft någon jaktmerit (skall vi säga pga husses lathet).
Först vid 12 års ålder klarade hon av anlagssprovet i viltspår. Samma år blev hon 5:te bästa tik och slog således ut flera av sina yngre medtävlande.
Cita fick avsluta sitt långa och framgångsrika liv den 7/6 2003.

 

AGDA/LILLAN/
Ett köp mera av nostalginatur.
Ovan har beskrivits Nelly, som hastigt lämnade oss. Vid samma tidpunkt hade en av våra valpköpare fått en kull valpar, av vilka en hade sin farmors röda färg.
Den tikvalpen utvecklade sig till att bli en mycket bra jakthund. Vi sköt första rådjuret för henne vid 7 mån ålder. Hur många som totalt sköts för henne har jag tyvärr inte uppgift om.
Utställningsmässigt gick hon inte så bra, då hon hade en alltför mjuk päls.
Hon var inte bara bra på drev utan även viltspåren klarade hon med glans, utan större träning. Klarade av 10 st spårettor under sin aktiva tid. Hon uttogs även att representera SöTK vid taxarnas SM.
Också Lillan användes av oss i aveln och fick 3 st kullar. Någon av dessa har så vitt vi vet klarat av ett viltspårschampionat. Andra har blivit goda jakthundar.

 

BIZZAN
Bizzan kom till oss helt oplanerat då hon var 5 år gammal. Ägaren skulle skiljas och blev härvid av med stor jaktmark, varför sysselsättning för Bizzan kom att saknas. Hon jagade bra.
Jag ville också prova henne på viltspår, en uppgift som jag förstod skulle kunna bli svår då hon jagat i 5 år. Men efter en hel del träning klarade även hon av sina prov och blev SVCH.
Bizzan skulle också få dra sitt strå till stacken med en valpkull. Fler kunde det inte bli då åldern satte stopp. Nu hade jag föresatt mig att söka täckhund i Tyskland. Fick kontakt med ordföranden i en lokal taxklubb där nere och hon hade en mycket välmeriterad hund. En parning kom till stånd och fyra valpar blev resultatet. De var välskapta och, skulle det visa sig, duktiga på jakt och viltspår.
För en av tikarna har under 3 säsonger skjutits minst 25 rådjur samt någon hare och hjort.
Så småningom fick Bizzan gå i pension och njuta sina återstående år hos annan familj, där hon naturligtvis var medelpunkten. Hon fick fortfarande komma ut och jaga ibland, så länge hälsan och krafterna tillät, men slutligen tog kroppen slut och hon avled 12/12 2003.

 

JOSEFIN /LILLAN 2/
Lillan är en av Bizzans valpar, som vi själva behöll. En som vi ser det lyckad satsning. Vid hennes första större valputställning, med c:a 650 st utställda valpar, blev hon reserv. Inte illa. Därefter har dock utställningssidan varit skral. Något enstaka BIR har det väl blivit.
Desto bättre har det gått med viltspåren. Vid 15 månaders ålder erövrade hon sitt viltspårschampionat. Sedan har det gått av bara farten. Hon har numera erövrat ett drygt 30-tal spårettor. Därutöver har hon uttagits att representera SöTK vid spår-SM för taxar 2 år i rad, med placeringen som 12:a och en poängsumma på 75 av 80 möjliga. Hon kan också användas som eftersökshund, vilket hon har fått bevisa.
Vi hoppas att hon får fortsätta att vara till både nytta och glädje ännu under många år, då hon är en helt underbar familjehund.
Vi hade planerat att använda henne till avel, men var länge tveksamma på grund av vår egen ålder, men nu har vi tänkt om beträffande detta och har numera tagit en kull valpar på Josefin.
Av dessa fick en tik stanna och en hane placerades hos fodervärd.

KARISMA/BEZZY
Den piggögda lillflickan Bezzy är ytterligare en medlem av taxflocken.
En mycket duktig hund på viltspår. Championmeriterad tidigt och har därför visat framfötterna många gånger.
Hon har deltagit vid flera SM-tävlingar i viltspår för taxar. Bästa placering 9:a.
Även på prov vid olika arrangemang av taxklubbar, nu senast i Östergötland, där hon blev 1:a.
Hon har även tagit hem vandringspriser.
Nu börjar hon bli till åren och orkar mindre, men vi hoppas att hon kan vara med oss ytterligare någon tid.

JAVA
Trots att jag tidigare sagt att någon ny hund skulle det inte bli, har jag skaffat en.
Det är en tik som lämnat valpstadiet bakom sig - kommer från Campilios kennel i Kristinehamn. Hon lystrar till namnet Java.
Java är inte utställningsbar, men för min del har det ingen betydelse. Jag ska försöka meritera henne på viltspår så snart det går och med lite träning ska det nog gå bra.

TILLBAKA